Slovenský Trenčín se již potřetí stal ve dnech 16.-18.5.2014 hostitelským městem veletrhu cestovního ruchu Region Tour Expo. Ústecký kraj zde prezentoval turistickou nabídku Ústeckého kraje.
Pod záštitou slovenského ministra dopravy, výstavby a regionálního rozvoje pana Jána Počiatka a velvyslankyně České republiky na Slovensku paní Livie Klausové byl v srdci Trenčianského samosprávného kraje zahájen veletrh, kterého se Ústecký kraj účastnil ve stánku České centrály cestovního ruchu Czech Tourism.
Ústecký kraj je vyhledáván slovenskou klientelou, která je s krajem spjatá rodinnými vazbami, či vzpomínkami na vojenskou službu, která do rozdělení Československa přivedla do Česka řadu Slováků. Zájem je tedy o konkrétní místa a turistické destinace, vycházející z naší společné historie. Druhá část klientely se zajímá o Ústecký kraj na základě dobře mířené propagace a doporučení známých. Letošní zájem byl o cykloturistickou nabídku, nabídku ubytovacích kapacit v oblasti Českého Švýcarska, hrady, zámky a historická města na Ohři.
Obchodní rada České republiky na Slovensku Jaroslav Kalfiř ocenil pestrost propagačních materiálů Ústeckého kraje, zejména ho zaujala cykloturistika na Labské stezce a v Českém Švýcarsku. „Každá příležitost představit region na mezinárodním veletrhu je zúročena ve zvýšeném počtu přijíždějících turistů,“ shrnula podstatu prezentace Ústeckého kraje v Trenčíně velvyslankyně Czech Tourismu na Slovensku paní Nora Gill a dodává: „Naše zastoupení v Bratislavě podporuje zvýšení povědomosti o Ústeckém kraji na Slovensku společnými prezentačními akcemi, novinářskými presstripy, dobře nastartovaná je konkrétní spolupráce se společností České Švýcarsko o.p.s., která je jednou z destinačních agentur Ústeckého kraje.“
Atmosféra veletrhu byla velice příjemná a jednolitý proud návštěvníků se přelíval mezi stánky. Ústřední stánek veletrhu, stánek Trenčianského samosprávného kraje, lákal mimo jiné i ochutnávkou krajové speciality Pohankové baby, kterou návštěvníkům nabízel i podával předseda Trenčianského samosprávného kraje pan Jaroslav Baška, pro zajímavost, zde je její recept:
Pohanková baba
Suroviny: 1,5 kg brambor; 3-4 klobásky nebo uzené maso; 1 hrníček pohanky; 1-2 vajíčka; 2 cibule; 5-6 stroužků česneku; sůl, majoránka, mletý pepř, kmín, olej nebo sádlo.
Postup:
Nadrobno krájenou cibuli osmažíme na oleji (sádle). Přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu (uzené maso), kmín a vše smažíme 10 minut. Pohanku uvaříme v osolené vodě (jako rýži). Syrové oloupané brambory nastrouháme, vmícháme vařenou pohanku, osmaženou uzeninu s cibulkou, 1-2 vejce, dochutíme česnekem, solí a majoránkou.
Nalijeme na vymazaný pekáč a pečeme v troubě 1-1,5 hodiny.
Po vypnutí trouby necháváme pekáč uvnitř trouby pro vysušení -"baba se vysuší".
Zpracovala: Bc. Ellen Herzogová, Oddělení cestovního ruchu, Odbor regionálního rozvoje, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem.