Slideshow Video

VYBERTE SI ...

  • Poznávát
    • Hrady a zřiceniny
    • Zámky
    • Kostely (a sakrální stavby)
    • Muzea a galerie
    • Lidová architektura
    • Industriální
    • Rozhledny
    • Naučné stezky
    • Zoo
  • Relax a Sport
    • Lázně a wellness
    • Divadelní scény a kina
    • Aquaparky a koupaliště
    • S dětmi za zábavou
    • Sportoviště
    • Lezecké terény a stěny
    • Golf
    • Skiareály
  • Služby
    • Ubytování
    • Stravování
    • Minipivovary
    • Vinařství
    • Půjčovny
    • Doprava

Dolní Poohří

Krušné hory

České Švýcarsko

České středohoří

Způsob dopravy:

Zobrazit Vyčistit filtr
Hodnocení
Kategorie
S dětmi za zábavou
Sportoviště
Oblast
České Švýcarsko
Dostupnost
Na kole
Na inline bruslích
Určeno pro
Výletník, běžný turista
Vozičkář
Zdatný turista/Sportovec
Rodina s malými dětmi
Senior
Školní kolektiv
Lokalita
Děčín
Praktické informace
Při potřebě dalších informací kontaktujte prosím Destinační agenturu České středohoří.
Telefon
+ 420 412 871 140
Adresa
Komenského 748/4, 412 01 Litoměřice-Destinační agentura České středohoří

Autor:

 Labská stezka

Labská cyklostezka – Ústecký kraj    Labská stezka je evropským cykloturistickým fenoménem, majícím mezinárodní charakter. Je vedena na území několika zemí v rámci Evropy a několika krajů v rámci České republiky. Pokud se budeme držet vlastního toku řeky Labe, trasa prochází územím Královehradeckého, Pardubického, Středočeského a Ústeckého kraje, pokračuje na území Spolkové republiky Německo přes spolkové země Sasko, Sasko-Anhaltsko, prochází na pomezí Dolního Saska a Meklenburska-Předního Pomořanska a končí v Hamburku.

Pokud uvažujeme stezku jako součást sítě cyklistických a pěších tras a stezek Greenways mezi Hamburkem, Prahou a Vídní, rozšiřuje se její dopad i na území Rakouska. Z celoevropského pohledu je pak stezka součástí sítě dálkových cyklotras EuroVelo, konkrétně stezky EuroVelo č. 7 (nazývaná jako „Středoevropská“ nebo „Sluneční“ stezka) z North Cape v Norsku na Maltu. Projekt EuroVelo, realizovaný Evropskou federací cyklistů (ECF), zahrnuje 12 nejvýznamnějších evropských dálkových cyklotras.  

V Ústeckém kraji se na stezku napojují další tři významné cyklostezky a to Krušnohorská magistrála č. 23, vedoucí po hřebenech Krušných hor, cyklostezka okolo řeky Ploučnice č. 251 (obě se napojují v Děčíně) a cyklostezka okolo řeky Ohře č. 204 (bude přečíslována na č. 6), která se napojuje v Litoměřicích. Na českém území lze podél Labe ujet až 373 km a to od pramene až k hranicím s Německem.

Přestože kvalita stezky a služeb podél ní je v Německu určitě vyšší než v Česku, rozmanitostí krajiny může Česko Německu směle konkurovat. V Česku je kvalita stezky podél Labe od hranic k pramenu velice různorodá. Aktuálně je mnoho úseků realizováno vlastní cyklostezkou, někde zatím bohužel musíme na silnice a to i frekventované. Abychom v Česku dohnali standard německé části Labské cyklostezky, začal se Ústecký kraj cyklostezce významně věnovat.  

Infrastruktura

Na území Ústeckého kraje vede cyklostezka Labe těmito obcemi: Dolní Žleb – Děčín - Velké Březno – Ústí nad Labem – Libochovany – Litoměřice – Roudnice nad Labem – Štětí – hranice Středočeského kraje. Její délka na území kraje je 96 km. Nejdelší úsek, který naplňuje principy bezpečné cesty pro cyklisty, je okolo Ústí nad Labem, mezi Přerovem a Církvicemi. V tomto úseku je cyklostezka v délce asi 25 km. Jedinou překážkou je střekovské zdymadlo. Zhruba 300 m se musí překonat buď s vystoupáním schodů, nebo lze úsek  přejet po silnici.

  obtížnost

Cyklostezka je svým profilem, který kopíruje řeku, vhodná pro všechny skupiny uživatelů. Obzvláště v okolích měst je možné ji využívat pro rekreaci rodin s dětmi. Dálkovým a výkonostním cyklistům nabízí dlouhé kilomety v údolí Labe.    

handicap

V Ústeckém kraji jsou jako překážka pro uživatele s handicapem identifikována pouze Masarykova zdymadla. (http://www.labskastezka.cz/cz/gmaps/seznam-barier-labske-stezky)    

in-line

V úseku Dolní Žleb - Děčín se nabízí ideální  bruslařská dráha (celkem 9 km, přičemž cca 3 km jsou po místní komunikaci s nízkým provozem a hrubším asfaltem). Z Dolního Žlebu je možno pokračovat až do německé Schmilky po velmi kvalitní asfaltové cyklostezce. Celkem je v tomto úseku bruslařům k dispozici cca 20 km kvalitního povrchu bez výrazného převýšení. V úseku Přerov - Velké Březno čeká na bruslaře 1 výjezd cca 20 m a jeden sjezd cca 50m. Povrch je zde příhodný. Z Velkého Března lze pokračovat směrem na Svádov (ve Valtířově je sjezd cca 50 m 16 % klesání a zatáčkou!) a dále do Ústí nad Labem. Na začátku Ústí n.L. je cyklostostezka vedena v souběžném pruhu v komunikaci, momentálně s nevhodným povrchem pro bruslaře. Od Mariánského mostu je cyklostezka vyhledávanou bruslařskou lokalitou občanů města a to až do Církvic.  

Co je tu k vidění

Přírodní krásy Česko-Saského Švýcarska a Labských pískovců přecházejí plynule bez ohledu na hranice z Německa do Čech. Byla by proto chyba nepokračovat údolím řeky Labe dále do Čech. V Česko-Saském Švýcarsku je možné se napojit na řadu jiných cyklotras Národního parku. Po některých z nich se můžeme vydat již v Bad Schandau nebo pak v Hřensku. České Švýcarsko nabízí k cyklistice řadu dalších doplňkových aktivit a to sportovních, kulturních nebo relaxačních. Ať už se v Českém Švýcarsku zdržíte přes noc nebo jen na chvíli, rozhodně nezapomeňte pokračovat dále do Děčína.

V Děčíně si zkuste vyšlápnout Dlouhou jízdou až k zámku. Mějte na paměti, že Dlouhá jízda vás jen opticky klame a že ve skutečnosti není vůbec tak dlouhá, jak vypadá. Rozsáhlý komplex Děčínského zámku se průběžně opravuje a už nyní je jeho velká část otevřena pro veřejnost. Když už jste dojeli až nahoru nezapomeňte na Růžovou zahradu ( www.zamekdecin.cz ). Po odpočinku můžete na druhé straně řeky navštívit Děčínskou zoologickou zahradu ( www.zoodecin.cz ). Je unikátní především svým umístěním. Zážitek je to velmi příjemný, zoologická zahrada je přívětivá zejména k dětem, ale cesta nahoru na kole je určena jen těm zdatnějším cyklistům.

Když opustíme krajinu Labských pískovců pomalu přejedeme do krajiny Českého středohoří. Na cestu nám bude dohlížet Buková hora s televizním vysílačem, významnou dominantou této oblasti. V Malém Březně doporučujeme odbočit do Zubrnic, kde se nachází muzeum lidové architektury a železniční muzeum věnované místní dráze ( www.zubrnice.cz ). Když budete mít štěstí, stihnete ve skanzenu konání jarmarku nebo jinou zajímavou akci.   Ve Velkém Březně nezapomeňte navštívit novorenesanční zámek s anglickým parkem a vzácnými dřevinami ( www.zamek-vbrezno.cz ). V obci je dále pivovar, kde je pro skupiny možné domluvit exkurzi (zajišťuje kastelán zámku) s ochutnávkou. Podél břehu řeky si určitě všimnete kulometných pevnůstek z II. světové války.

Teď už se dostáváme k městu Ústí nad Labem. Při příjezdu po cyklostezce nás přivítá Mariánský most. Centrum města nabízí řadu příjemných restaurací a cukráren, vhodných k odpočinku a nabrání sil. V Ústí nad Labem můžete navštívit kostel Nanebevzetí Panny Marie neboli kostel se šikmou věží, nebo zříceninu gotického hradu Střekov na 100m vysoké skále s příjemnou vyhlídkou do údolí Labe. Pod Střekovem musí cyklisté překonat Masarykova zdymadla po rampě na schodech. Ovšem zato je možno se po zdymadlech, národní technické památce, projít a prohlédnout si je. Doporučujeme také návštěvu rozsáhlé ústecké zoologické zahrady, která je jednou z nejstarších ZOO v České republice a rozkládá se na 26 ha. (více viz. informační středisko města Ústí nad Labem ). Cesta dále po cyklostezce č. 2 vede kolem termálního koupaliště Brná . Na druhé straně řeky si vysoko ve svahu všimněte Dubického kostelíka. Projíždíme tzv. Českou branou nazývaná též Porta Bohemica, což je 4 km dlouhý kaňonovitý úsek. Součástí České brány je Kalvárie , kde jsou umístěny 3 křížky, o jejichž historii se vyskytuje řada povídaček. 

Čekají nás Velké Žernoseky, což je vinařská a ovocnářská obec. V obci je barokní zámek, který patří vinařským závodům. V zámku pak můžete místní víno zakoupit a ochutnat. Ve Velkých Žernosekách můžete využít přívoz a dostat se tak na druhý břeh, kde můžete zavítat třeba do Opárenského údolí. Za Velkými Žernosekami doporučujeme odbočit na Píšťany a osvěžit se koupáním v Žernoseckém jezeře ( www.marinalabe.cz ). Na jezeře je i přístaviště pro lodě s příjemnou restaurací a hotelem. Nabízí se tu také krásný výhled na horu Lovoš na opačné straně řeky.  

Dalším městem na Labi jsou Litoměřice, jedno z nejstarších a nejkrásnějších českých měst, které leží na soutoku řek Labe a Ohře. Město bylo založeno v 10. stol. a stalo se hospodářskou a církevní metropolí kraje. Dodnes je zde sídlo biskupství s dominantou barokní katedrály sv. Štěpána. V centru je dochován gotický palác městského hradu z doby Karla IV. a řada církevních a měšťanských památek ve slohu renesance. Ve městě doporučujeme navštívit dům U Kalicha. Dům se nachází přímo na náměstí v Litoměřicích a jeho název vznikl podle vyhlídkové věže v podobě kalicha, připomínajícího vinařské tradice města ( www.litomerice.cz ).

Z Litoměřic je možné se podívat do Terezína , kde se nachází vojenská pevnost z dob Marie Terezie, ale jejíž historii mají všichni spojenou s druhou světovou válkou. 

Pokud neodbočíme do Terezína pokračujeme z Litoměřic dále podél řeky Labe až do Vědomic, kde po mostě přejedeme na druhou stranu řeky do Roudnice nad Labem. Krajina Českého středohoří se zatím pomalu narovnala.

V Roudnici nad Labem navštivte Kratochvílovu rozhlednu , z jejíhož ochozu je vidět na celé město i na České středohoří. Z Roudnice nad Labem se vydejte na památnou horu Říp , která je dominantou celé této oblasti, dává jméno mikroregionu a váže se k ní pověst k příchodu předků na území Čech. Na vrcholu hory stojí románská rotunda.

Z Roudnice nad Labem vede cyklostezka kolem veslařského areálu v Račicích až do Štětí. Poté už Ústecký kraj opouštíme.  

Doplňková doprava

Pokud budete unaveni šlapáním pedálů je možné využít lodní dopravu. Mezi městy Ústím nad Labem, Litoměřicemi a Roudnicí nad Labem jezdí v letních měsících parník s názvem Porta Bohemica www.labskaparoplavba.cz. Z Děčína do Hřenska je také lodní spojení http://www.labskaplavebni.cz/. Samozřejmě další alternativou je železnice. Podél řeky vede železniční koridor Drážďany – Praha č. 090 (v úseku Děčín - Schöna - Dresden č. 098 ). Na pravém břehu Labe v úseku Děčín - Ústí nad Labem - Litoměřice - Štětí - Nymburk jsou to tratě č. 072 a č. 073. http://www.cd.cz/mapa/  

Odkazy

 

Labská stezka v Německu, také v češtině www.elberadweg.de

Středočeský kraj - Labská stezka a Cyklostezka Vltava ve středočeském kraji - - brožura ke stažení

Labská stezka - oficiální průvodce po Labské stezce

Elektronickou podobu průvodce si můžete stáhnout na webových stránkách Labské stezky:
http://www.labska-stezka.cz/Pruvodci-a-mapy/Oficialni-pruvodce-Labskou-stezkou.aspx
 

Labská stezka o.s. - informace o ubytování, stravování a další

 

Chmelnice

Děčínský Sněžník

kolo

Chmelařské muzeum

les

Zima

Zámek Ploskovice

Litoměřice